به گزارش زائرنیوز، علیرضا بیات امشب در برنامه زنده صف اول شبکه خبر به تشریح موضوعات مرتبط با حج و زیارت پرداخت که مشروح این گفت و گو در ادامه آمده است:
سوال: مرحله نخست که پیش ثبت نام است یک ماه زودتر از سنوات گذشته آغاز شده، در خصوص روند آن بفرمایید الان چه تعداد نام نویسی کردند چه تدابیری در این خصوص اتخاذ شده است؟
بیات: قبل از این که وارد ثبت نامهای امسال بشویم من یک نکتهای را تاکید کنم یک میلیون و ۳۸ هزار ثبت نام شده از سالهای ۸۵ و ۸۶ داریم که من اولین توصیهام این است که دارندگان فیش، به سامانه حج و زیارت مراجعه کنند و اطلاعات شان را به روز بکنند از این یک میلیون و ۳۸ هزار نفر حدود ۲۵۰ هزار نفر اطلاعات شان ناقص است و این کمک میکند که بعدا ما در ارتباط با ثبت نام شدگان بتوانیم پیامک بدهیم به ایشان یا مسائل شان را به روز بکنیم این اولین توصیه من است. اما در مورد پیش ثبتنام همانطور که اشاره فرمودید از پنجم آذرماه شروع شد و تا الان ۱۰ هزار و ۳۹ نفر ثبت نام کردند که البته طبق پیشبینیها است و یک وضعیت طبیعی دارد. از این ثبت نام شدگان حدود ۵ هزار نفر آقایان هستند، ۵ هزار و ۳۰۰-۴۰۰ نفر هم خانمها هستند و میانگین سنی هم بد نیست الان ۵۶ سال است که برای انجام اعمال میانگین مناسبی است. البته تحلیل همکاران ما این است که میانگین سنی بالاتر میرود، در مورد اینکه چرا زودتر ثبت نام میکنیم، هم اعمال حج اعمالی خاص و سخت است و نیاز به آموزش دارد، کشور میزبان هم هر سال مقررات جدیدی را وضع میکنند که زائرین، بایستی با آنها آشنا بشوند برنامهریزیمان این است که انشاالله از بهمن برنامههای آموزشی زائرین شروع شود یعنی تا آن زمان ما باید ثبت نام هایمان را کامل کرده باشیم، ترکیب کاروان هایمان مشخص شده باشد و انشاالله بتوانیم از حدود ماه شعبان برنامههای آموزشی را برای زائرین داشته باشیم. وجه دیگر این است که تدارکاتی که ما میخواهیم برای زائرین داشته باشیم باید آماده شود. بحث تامین مسکن، اجاره مسکن و موارد اینچنین که ترکیب جمعیتی ابتدا باید مشخص شود تا بتوان در مورد ان موضوعات تصمیم گرفت، مسئله بعدی ما، تامین و انتقال ارز است که با توجه به شرایط خاصی که دارد در حال آماده کردن مقدمات هستیم.
سوال: علت این که یکصد و پنجاه میلیون تومان را به صورت علی الحساب دریافت میکنید چیست؟ اصلا قیمت قطعی حج چه زمانی اعلام میشود؟ شما هفته قبل اعلام کردید که تا دو روز آینده جلساتی دارید که هر چه سریعتر این قیمت اعلام میشود.
بیات: دو سه عامل روی قیمت تمام شده اثر میگذارد، اولین عامل آن نرخ ارزی بود که در اختیار ما قرار میگیرد، خوشبختانه با همکاری خوبی که دولت محترم داشتند هم ارز مورد نیاز ما مورد توافق قرار گرفت و هم مبلغ آن، قیمت ارزی که میخواهیم بر اساس نرخ مبادلهای و بر مبنای یک روز مشخص در قراردادمان با بانک مرکزی آمد و قیمت مشخص شد قدم بعدی هم نرخ قیمت تمام شده بلیط هواپیما است.
سوال: نرخی که فرمودید مشخص شده چقدر توافق شد؟
بیات: با هزینههای جانبی اش حدود ۵۲ هزار و خوردهای برای هر دلار. در واقع نرخ مبادلهای است و، چون یک نقل و انتقالی دارد به حسابهایی که ما در عربستان داریم آن بانکهای عاملی که بعضا خارجی هستند یک درصد ناچیزی هم آنها میگیرند. برآورد ما ۵۲ هزار و ۱۴۰ تومان قیمت تمام شده ارز خواهد بود، برای حجاج بر این اساس محاسبه میشود، مورد بعدی که تعیین کننده است قیمت بلیت هواپیما است که طبیعتا ما بایستی قراردادمان را با هواپیمایی ببندیم که انشاالله برای فردا با هواپیمایی ایران ایر اولین جلسه را در سطح بالا برگزار میکنیم و انشاالله ببینیم با چه تعداد و با چه کیفیتی بتوانند پروازها را تامین بکنند و انشاالله بتوانیم رضایتمندی زائرین را داشته باشیم.
سوال: فکر میکنید چه زمانی بتوانید قیمت قطعی را اعلام بکنید؟
بیات: قیمت هواپیما مشخص بشود دیگر ما از نظر هزینه، مسکن و موارد اینچنینی تکلیف مان روشن است، بستگی دارد به مذاکراتی که ما با هواپیمایی داریم اساسا تعداد هواپیماهایی که بتوانند در اختیار بگذارند و مواردی از این دست که انشاالله هر چه سریعتر به توافق برسیم.
سوال: شرکتهای هواپیمایی داخلی اعلام کردند که قیمت بلیط بر اساس قیمت ارز و قیمت سوخت خواهد بود و بیش از ۴۰ هزار نفر را هم نمیتوانند انتقال بدهند آیا تا الان نرخ نهایی را با شرکتهای هواپیمایی به توافق رسیدید؟ چون احتمال داده بودید که امسال بعد از شش سال از پروازهای خارجی هم کمک بگیرید در جلساتی که داشتید به توافق رسیدید یا خیر؟
بیات: اولین موضوعی که لازم است من تاکید بکنم، هواپیمایی ایران ایر دارد همه تلاشش را میکند که کل زائرین را بتواند منتقل بکند و تمهیداتی که اندیشیدند بنایشان بر این است که این کار را انجام بدهند، اما با توجه به این که برخی از ایرلاینهای خارجی که میتوانند در انتقال حجاج فعال باشند هم اعلام آمادگی کردند ما گفتیم اگر بتوانند با هواپیمایی خودمان رقابت بکنند خدمات بهتری بدهند، ما آمادگی داریم با آنها هم مذاکره بکنیم، علت این که میپذیریم با هواپیمایی خارجی مذاکره بکنیم این است که میخواهیم یک رقابتی داشته باشند با هواپیمایی خودمان تا شاید قیمت را پایین بیاوریم و مهمتر از آن مدت زمان انجام عملیات انتقال است وقتی که از یک خط هوایی مجوز پرواز بگیریم، مدت عملیات رفت و برگشت بر اساس مجوز پروازهای که کشور میزبان میدهد معمولا طولانی میشود این طولانی شدن بعضا برای زائرین ما آزاردهنده است و میخواهیم مشارکت شرکتهای خارجی را هم انشاالله داشته باشیم تلاشمان بر این است که این مدت زمان به صورت منطقی شود یعنی در شرایطی باشد که هم زائر به همه اعمالش برسد بدون استرس بتواند به زیارتش برسد و به او خوش بگذرد.
سوال: برآورد شما تعداد روز مفید چقدر است؟
بیات: ما فکر میکنیم روز مفید حدود ۳۴-۳۵ روز است حداکثر ۳۵ روز خوب است که بتوانیم عملیات را بین ۳۲ روز تا ۳۵ روز انجام دهیم.
سوال: امسال چند روزه خواهد بود؟
بیات: باید ببینیم چه هواپیمایی با چه شرایطی تامین میشود، چون مهمترین عنصر تعیین کننده برای زمان، هواپیما و مجوزهای پرواز است، و الا بقیه شرایط برای ما فراهم است یعنی ما مانع دیگری نداریم.
سوال: با توجه به جلساتی که دارید فکر میکنید کی حدودا به نتیجه برسید؟
بیات: من نمیتوانم زمان دقیقی بگویم ولی طبیعتا آن چیزی که هست ما، چون عجله داریم مذاکرات فشرده همزمانی را داریم دنبال میکنیم و امیدواریم که بتوانیم، چون بالاخره ما برای اجاره هتلهای در مدینه هم باید پروازهایمان شروعش و پایانش مشخص باشد و بر اساس همان چیدمان هتلها را داشته باشیم لذا برای برنامه ریزیهای عملیاتی خودمان هم لازم است که زودتر پروازها تکلیفش روشن بشود.
سوال: موضوع استطاعت جسمی که در سامانه هم مطرح شده بود و یکی از حوزههای مهم است قرار بود سال قبل یک جلساتی را با حضور فقها و علما و گروه پزشکی حج و زیارت برگزار کنند و برای شرایط استطاعت تصمیماتی گرفته شود این به کجا رسید؟ مشخص شد؟
بیات: بله این جلسات همین الان در جریان است و مسئولین بیت مقام معظم رهبری با نمایندگان آیات عظام تقلید جلساتی را داشتند و دارند این موضوعات را بحث میکنند و راجع به موضوعات مختلف تبادل نظر میشود و طبیعتا این ادامه دارد بحثهای علمی و فقهی است که تیمهای نمایندگان هیات پزشکی هم در آن جلسات حضور دارند تا انشاالله بتوانند یک هماهنگی انشاالله ایجاد بشود.
سوال: معیار یا ساز و کار مشخصی دارد؟
بیات: بله، البته اینها مباحث فقهی است که در حیطه بنده نیست ولی تا آنجایی که بنده میتوانم عرض کنم این است که بالاخره استطاعت جسمانی، شرایط جسمانی افراد است که بتوانند اعمال شان را بدون مشکل بدون مزاحمت برای دیگران و حتی برای خودشان انجام بدهند که اساسا پیش شرط ثبت نامهایی که الان ما داریم انجام میدهیم این است که بلافاصله شما وقتی وارد سامانه میشوید اولین چیزی که میآید شرایط جسمانی زائر را به او توصیه میکند بندهای مختلفی را میگوید که چه وضعیتی داشته باشد و بر اساس همان زائر اول آن را امضای دیجیتالی میکند و تایید میکند که اطلاع پیدا کردم از این شرایط و بعد از آن ثبت نام میکند.
سوال: یعنی در واقع تایید میکند که من شرایط را دارم؟
بیات: البته به این بسنده نمیشود ما یکی از مراحل بعد از ثبت نام معاینات پزشکی است. همین الان هیات پزشکی دارد تیم پزشکی اش را سازماندهی میکند. طبیعتا در آن مرحله هم یک بار دیگر غربالگری میشوند. این تمهیدی که امسال در پیش ثبت نام بود به این خاطر بود که مردم نیایند خیلی امیدوارانه ثبت نام میکنند یک پولی میریزند، زائر است و عاشق سفر است و خیلی امیدوار میشود و میخواهد برود در معاینات پزشکی رد میشود و این فرد آسیب میبیند ما بعضا سالهایی را داریم که با تقاضاهای مکرر و درخواستهای مکرر اصرار دارند که به سفر مشرف بشوند و آنجا میبینیم که با چه مشکلاتی مواجه میشوند لذا تاکید بنده همین جا این است که واقعا عزیزانی ثبت نام بکنند که استطاعت جسمانی را داشته باشند و نخواهند آنجا اذیت بشوند.
سوال: سازمان چقدر برای حج آینده برنامه ریزی کرده؟ چقدر آماده است؟ حوزههای مختلف مثل اسکان و تغذیه و تدارکات و حمل و نقل و مواردی از این دست، در واقع چقدر برای حج تمتع سال آینده تمهیدات لازم اتخاذ شده است؟
بیات: خوشبختانه به صورت طبیعی ما از سالهای قبل جلوتر هستیم یکی از دلایل آن برگزاری عمره است عمره به منزله یک مانور است و نیروهای ستادی ما هم در صحنه حضور دارند بخاطر عملیات عمره همزمان مجال این را دارند که مسائل مربوط به حج را دنبال بکنند که خوشبختانه امسال قبل از این که بنده منصوب بشوم برای این مسئولیت، تقریبا عملیات اجاره مسکن در مکه به اتمام رسید، بیش از ۹۰ درصد مسکن نهایی شد یا به عبارتی تفاهمنامه هایش امضا شد در حوزه تدارکاتی و اقلام مصرفی هم باز دوباره ما شرایط خوبی را داریم، مسئله پخت و آشپزخانههایی که میخواهند غذای زائرین را طبخ بکنند باز شرایط مان نسبت به قبل خیلی بهتر است آشپزخانههایی که داریم نگرانیهای ما را به حداقل رسانده لذا من میتوانم این طور عرض کنم که به صورت طبیعی شرایط انشالله شرایط خوبی خواهد بود و البته این از وظیفه ما چیزی کم نمیکند و ما واقعا آن چیزی که رسالت خودمان میدانیم حداکثر تلاش برای رضایتمندی زائرین است و انشاالله امیدواریم آن لحظاتی را ببینیم که وقتی زائرین را در مکه در شرایط سخت میبینیم لبخند رضایت شان را شاهد باشیم که این بزرگترین توفیق برای ما است.
سوال: یکی از نکاتی که بسیار مهم است و رهبر معظم انقلاب هم سالهای قبل روی آن موضوع تاکید داشتند روی کاهش مدت و هزینههای سفر بود، اما واقعیت این است که بر اساس گزارشهای موجود و آن چیزی که داریم میبینیم هر سال سفرها دارد گرانتر میشود و در خصوص زمان هم خیلی تفاوتی نکرده بلکه افزایش پیدا کرده مثلا مدت سفر ۲۹ تا ۳۹ روز متغیر بوده، در هزینهها هم مثلا سال قبل هزینه زائران حداکثر صد و هشتاد میلیون تومان بوده، اما امسال پیش بینیها حدود دویست و پنجاه میلیون تومان است با توجه به تاکید حضرت آقا، برای کاهش مدت زمان سفر و هزینهها چه باید کرد؟ خود سازمان چه تدابیری را اتخاذ کرده است؟
بیات: کاهش مدت سفر تاثیر بسزایی در هزینه قیمت تمام شده حج نخواهد داشت، چون ما وقتی که در مکه هتلی را اجاره میکنیم قیمت موسمی پرداخت میکنیم اگر این هتل از ابتدای عملیات تا انتهای عملیات در اختیار ما است حالا ما چه در آن زائر داشته باشیم و چه نداشته باشیم بنابراین از نظر هزینه هتلی زمان کوتاه بشود خیلی تفاوتی نمیکند.
سوال: یعنی دورهای فضاها را اجاره میکنید؟
بیات: بله، ما در مکه همیشه همه کشورها تقریبا این طور هستند البته صاحب هتلها ترجیح میدهند که مدت کمتری زائر در آن باشد که استهلاک کمتر باشد کاهش زمان، هزینه تغذیه را کاهش میدهد که خیلی تفاوت چشمگیری ندارد مثلا اگر سه روز چهار روز از سفر کوتاه کنیم فقط هزینه تغذیه کم میشود و الا عوامل و نیروهای ستادی و مدیریت هتل و خدمتگزار و تجهیزاتی که در هتل استفاده میشود همه این هزینهها انجام میشود.
سوال: الان این افزایش قیمت را بیشتر شامل چه میدانید قیمت ارز؟
بیات: یکی از مهمترین عناصری که قیمت را مشخص میکند بحث نرخ ارز است، چرا؟ حدود ۸۰ درصد هزینه عملیات رفت و برگشت زائرین با ارز خارجی تامین میشود، برای مثال بیش از ۵۰ درصد فقط بایستی بابت مسکن و مشاعر در منا و عرفات هزینه دلاری پرداخت کنیم، این ۸۰ درصد که اصل هزینه است، تکلیف آن روشن است مردم هم میدانند قیمت آزاد چقدر است، قیمت مبادلهای چقدر است و همین که ما توانستیم در این شرایط سخت دلار مورد نیازمان را به موقع تامین بکنیم من فکر میکنم کمک خوبی دولت کرده است، مسئله دوم هواپیمایی است، باز دوباره میبینیم نرخهای هواپیمایی را، واقعا من این جا لازم است که عرض بکنم واقعا مسئولین هواپیمایی هم خیلی تلاش میکنند که قیمت را پایین بیاورند و البته ما هم معمولا رضایت نمیدهیم و تلاش مضاعف داریم که قیمت پایینتر بیاید این دو تا عامل شاید اصلیترین عوامل است.
سوال: مواد غذایی را از ایران میبرید؟
بیات: میخواهم این را عرض کنم، در عربستان بنا به اعلام خود مقامات رسمی عربستان قیمت مسکن ۱۰ درصد به صورت طبیعی افزایش دارد، همکاران ما با این که جایی را که اجاره کردند مسکنی که تهیه کردند حداقل الان که کارهای مکه نهایی شده، کیفیت بهتری از سال قبل دارد، بعضی از هتلهایی که امتیاز کافی را نیاوردند حذف کردند ولی در عین حال آن افزایش ده درصدی را ما نداشتیم، یا در قراردادهای حمل و نقل و درون شهری و … افزایش قیمت نداشتیم.
آن جا هم با رقابتی کردن، با روشهای مختلف سعی میکنیم هزینههای جانبی را کاهش بدهیم لذا من اینطور میتوانم عرض بکنم که اگر بر مبنای دلار که پایه هزینه ما هستش در عربستان بخواهیم مقایسه بکنیم با سال قبل فکر میکنم اختلافی نخواهیم داشت البته اگر من در پایان عملیات بتوانم بگویم یک چند درصدی هم کمتر شده که این بزرگترین افتخار برای ما است.
سوال: مواد غذایی از ایران برده میشود؟
بیات: بله ببینید در سالهای گذشته بخش عمدهای از مواد غذایی از ایران منتقل میشد و این جزء سیاستهای جاری حج و زیارت بود بعد از توقف حج که به دلیل کرونا پیش آمد و قبلش هم تعطیلی عمره را داشتیم و اینها، یک سری مراودهها کاهش پیدا کرد که خوب البته ما اتفاقاً فرصت حج را فرصت خوبی میبینیم که دوباره ما بیاییم اینجا مبادلات تجاری را رونق ببخشیم و فعال بکنیم و اتفاقاً در هفته گذشته که جناب آقای دکتر همتی برای یک جلسهای در ریاض تشریف داشتند یکی از موضوعاتی که ما خواهش کردیم مورد بحث قرار بدهند همین بحث مبادلات تجاری و گمرکی بود که بتوانیم بخشی از کالاها را از این طرف ببریم که حالا قولهایی دادهاند، وعدههایی دادند انشاءالله امیدواریم که این هم به نتیجه برسد.
سوال: آقای دکتر سهمیه حدود هشتاد و هفت هزار و پانصد و پنجاه نفر درست است؟
بیات: بله.
سوال: امکان افزایش وجود دارد؟
بیات: خوب هر سال یکی از موضوعاتی که در مذاکرات ما با مقامات کشور میزبان مورد بحث هستش افزایش سهمیه است من امیدوارم که امسال با توجه به سیگنالهای مثبتی که داریم بتوانیم یک تعداد افزایش سهمیه را داشته باشیم ما برای دی ماه برای مذاکرات با وزیر حج قرار مذاکره داریم و توافق نامه حج اونجا امضا میشود که خوب طبیعتاً قبل و حین و بعد از آن، این به عنوان یکی از موضوعاتی است که ما با کشور میزبان خواهیم داشت.
سوال: امسال که نهایتا همین خواهد بود دیگر؟ مشخص است؟
بیات: فعلاً همین است ولی امیدواریم که البته بیشتر تلاش میکنیم.
سوال: سالهای گذشته تلاش میشد که عوامل ستاد کاهش پیدا بکنند که بتوانند زائران بیشتری اعزام بشوند این همچنان در دستور کار شماست؟
بیات: بله این جزء یکی از اقدامات خوبی است که در ادوار مختلف مسئولین حج و زیارت اهتمام داشتند مسئولین بعثه مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگی که جزء کارهای اساسی و مهم ماست حتی در آن حوزه باز هم توجه بوده و حتماً جزو برنامههای امسال ما هم هستش، اما نکتهای را من اینجا لازم است که تاکید بکنم این است که بالاخره بایستی اونجا به زائر خدمات بدهیم بعضاً زائرین ما سنین شان بالاست آشنا نیستند با مسائل و بالاخره افرادی باید باشند که آن جا خدمتگزارشان باشند اگر ما بخواهیم عدد را از یک حدی پایین ببریم که زائر بی سرپناه بشود طبیعتاً نمیشود البته ما یکی دیگر از راهکارهایمان اصلاح فرایندها است یعنی در واقع مطالعه روی سازمان کاروان و هتل داریم که ببینیم آیا میتوانیم با اصلاح برخی از فرآیندها این کاهش در عوامل انجام شود به علاوه اینکه از ظرفیت خود زائرین برای خدمت به زائرین هم استفاده میشود که واقعاً بعضاً ما میبینیم در بین پزشکان، اساتید دانشگاه، شخصیتهای فرهنگی و متخصصینی که در حوزههای مختلف هستند در ایام حج خودشان میشوند جزو خدمتگزاران زائرین که در واقع این کمکی میکند.
سوال: خرید و فروش فیش حج الان در چه بستری دارد انجام میشود آیا سازمان متبوع شما دخالتی در این دارد؟
بیات: ما تنها وظیفهای که داریم ضوابط نقل و انتقال فیش است خوب به صورت طبیعی به دلیل مدت زیادی که از ثبت نام گذشته، عدهای افراد دیگر استطاعت جسمانی ندارند، عدهای شاید استطاعت مالی نداشته باشند یا به هر دلیلی نمیتوانند مشرف بشوند به حج حق طبیعی شان است که فیش را بتوانند منتقل بکنند لذا بر این اساس ما همکاری داریم که این نقل و انتقال انجام بشود ولی یک نگرانیای وجود دارد که وقتی دلالبازی شکل بگیرد، واسطه گری اینجا بشود تاکید ما به عزیزانی که میخواهند فیش بخرند، یا فیش بفروشند این هستش که حتماً فروشنده و خریدار و همدیگه را ببینند و در دفاتر کارگزاری ما که این وظیفه را به عهده دارند کار را انجام بدهند که خدای نکرده یک اشتباهی و خللی پیش نیاید در مورد نرخ خرید و فروش ارز هم هیچ مرجعی نیست که نرخ تعیین بکند این در واقع توافق بین دارنده فیش است و کسی که میخواهد فیش به او منتقل شود.
سوال: با توجه به اینکه اعزامها طی ماههای گذشته اعزامهای عمره مفرده آغاز شد الان اوضاع به چه صورت است و اولویتهای اعزام به چه ترتیبی است آیا ممکن است نامنویسی مجدد هم داشته باشیم؟
بیات: نامنویسی مجدد که فعلاً امکان پذیر نیست، چون ما حدود پنج میلیون و هشتصد هزار ثبت نام کننده عمره داریم که در صف هستن و عدد قابل توجهی هست.
سوال: آقای دکتر چند سال است که در صف هستند؟
بیات: فکر میکنم سال ۹۰، ۹۲ ثبت نام شده، البته آن موقع که ثبت نام شد شرایط عمره خیلی خوب بود و ما سالیانه بیش از هشتصد هزار نفر را عمره میبردیم بعد از وقفهای که پیش آمد طبیعتاً تا بخواهیم برگردیم به آن شرایط کار دارد و بنده امیدوارم که خیلی به سرعت ما به آن نقطه خواهیم رسید. تنها شرطش تامین هواپیماست که من امیدوارم برای عمره سال بعد برنامهریزی بهتری بتوانیم بکنیم و تا حد امکان اعزام افزایش یابد.
سوال: قاعدتا اگر این عدد را با ظرفیت موجود اعزام کنیم سالها باید منتظر بمانیم؟
بیات: ما امیدواریم، امید این افزایش ظرفیت از نظر فنی و تکنیکال و شرایطی که ما در صحنه بخواهیم سازماندهی بکنیم کاملاً امکان پذیر است اتفاقا کشور میزبان هم خیلی استقبال میکند و تنها شرط لازمش هواپیمایی است من امیدوارم که بعد از حج تمتع انشاءالله با یک برنامهریزی که میشود و همکاران ما خواهند داشت انشاءالله بتوانیم قدرتمند عملیات عمره را انجام دهیم.
سوال: از هواپیماهای خود عربستان نمیشود استفاده کرد؟
بیات: بله طبیعتاً خود هواپیمایی سعودی و شرکتهای خصوصی سعودی هم هستند که اعلام آمادگی دارند برای این کار، فقط ما بایستی طبیعتاً قیمت تمام شده، شرایط رفاه زائر را تامین کنیم و طبیعتاً نمیتوانیم این را نادیده بگیریم من فکر میکنم انشاءالله اتفاقات خوبی بیفتد، اما در مورد عمره خوب استحضار دارید که همکاران ما برای صد و هشتاد هزار نفر توی این دوره تا بیستم فروردین که میشود دهم شوال برنامه ریزی کردهاند که صد و هشتاد هزار نفر انشاءالله اعزام بشوند تا به امروز که خدمتتان هستیم که شصت و پنج هزار و خوردهای مشرف شدند و عمره در جریان است و روزانه با چهار پرواز در واقع هزار و بیست تا هزار و چهل نفر را بسته به ظرفیت هواپیماهایی که در اختیار است اعزام میکنند از شانزده ایستگاه فرودگاهی در استانهای مختلف بعضی از استانها تجمیع میشوند در یک مرکز استان با هم پرواز میکنند یعنی ما در همه مراکز استانی مان پرواز نداریم حدود پنجاه و هشت درصد زائرین مان خانمها هستند ما در مدینه با پانزده هتلی که اجاره شده در خدمت زائرین هستیم همه هتلها در محدوده مرکزی مدینه منوره هست و خیلی نزدیک به حرم است و در مکه، اما با هفت هتلی که داریم یک مقدار پراکندگی داریم و چیزهایی که الان مطرح میشد نسبت به دوری ایستگاهها مسجدالحرام بله ایراد درستی است که البته برای آن هم باز همکاران ما آمدند با ماشینهای ون یعنی از ایستگاهی که اتوبوس مجبور است زائرین را پیاده بکند تا نزدیک حرم دوباره ون گذاشتند برای زائرینی که معذور هستند احیاناً سن و سالشان بالا است که بتوانند. مشرف شوند
سوال: الان زائران توی سفر عمره چند روز را در سرزمین وحی حضور دارند؟
بیات: پنج روز در مدینه، پنج روز در مکه.
سوال: هزینه الان اعزامها چگونه است؟
بیات: هزینه اعزامها از چهل و سه میلیون تومان چهار چهل و شش میلیون تومان است تنها فاکتوری که قیمت تغییر میکند محل هتل است.
سوال: این برای ماههای پیش رو مثل رجب و شعبان و رمضان هم رقم همین است؟
بیات: بله رجب و شعبان با توجه به اینکه شرایط آنجا تغییر میکند احتمالاً یک افزایش حدود یک، یک و نیم میلیون تومان خواهیم داشت، یک و نیم میلیون تومان فکر میکنم حداکثر افزایش خواهد بود، اما برای ماه رمضان، چون پکیجی که طراحی میشود به احتمال زیاد هفده روزه یا بیست روزه خواهد بود به خاطر اینکه زائرینی که تشریف میبرند بتوانند روزه شان را بگیرند.
سوال: این افزایش قیمت برای چه چیزی است؟
بیات: شرایط خاص میزبان یعنی توی رجب، شعبان و رمضان یک شرایط ویژهای انجا است که در ماه رمضان به نقطه اوجش میرسد از نظر جمعیت زائر که در محل حضور دارد و من همینجا میخواهم در مورد عزیزانی که میخواهند برای ماه مبارک رمضان مشرف شوند عرض میکنم که هدف گذاری که کشور عربستان کرده حدود سی میلیون زائر است و خیلی مکه شلوغ میشود پر ازدحام میشود لذا عزیزانی ثبت نام بکنند و برنامهریزی بکنند که آن شرایط شلوغی را بتوانند ازش استفاده کنند.
سوال: آقای دکتر روی آن بحث سود که افراد سالهای متمادی در انتظار از سرگیری سفرهای عمره مفرده بودند سود تعلق گرفته به فیش عمره، خیلیها ابراز نارضایتی کردند و مقدار آن رو به جهت هزینههای جاری اندک میدانند، من در خبرها میخواندم که پیگیری کردید با بانکها، بانکها میگفتند ما بر اساس قواعد و حالا آن نرخ بانک مرکزی داریم عمل میکنیم، اما در نهایت با همه پیگیریها به چه نتیجهای رسید؟
بیات: ببینید اولاً کسانی که معترضند حق دارند زمانی که پولشان را دادند خیلی ارزش بالایی داشته میتوانسته بخش عمده هزینه را تامین کند الان شده بخش ناچیز، اما خوب بانکها هم بر اساس ضوابط آمدند که این بهره را یا سودی که تعلق میگرفته دادند که سود ناچیزی است، اینجا اشتباه مال این است که آن زمانیکه ثبتنامها در این حجم گسترده انجام شده که البته همان موقع هم مورد اعتراض مقام معظم رهبری بوده و ولی دیگر ثبت نام شده بود. ما الان آمدیم در مذاکراتی که با بانکها داریم واقعاً آنها هم دارند تمایل نشان میدهند با مدلهای جدیدی ببینیم بتوانیم جبران کنیم و من این قول را میدهم که واقعاً هر آنچه که در توانم باشد به کار ببندم که انشالله بتوانیم یک حرکتی در این جهت انجام دهیم.
سوال: یک نکتهای هم بود قبلاً، رایزنی برای انتقال زائرین در مدینه و مکه با قطار بین شهری به کجا رسیده؟
بیات: قرارداد ما با شرکت حمل و نقل ریلی عربستان منعقد شده با اینکه پول توی عربستان هم داریم انتقال وجه این قرارداد به حساب آن شرکت ریلی اتفاق نیفتاده و متاسفانه علیرغم قراردادمان تا الان نتوانستیم این را اجرایی بکنیم و البته بابت همین که اجرایی نشده بخشی از پول عزیزان را به حسابشان بر میگردانیم طبیعتاً جزء دیون سازمان حج به مردم است.
سوال: آقای دکتر سفرهای عتبات عالیات از آن چه خبر؟ برنامهریزیها به چه صورت است بر چه اساسی طراحی میشود؟ هزینههای سفر هم در ماههای گذشته افزایش پیدا کرده بود حالا، چون قرار بود که یک نرخ ثابتی حداقل برای سه ماه باشد توضیح بفرمایید؟
بیات: ببینید اینکه نرخها تغییر میکند یک تفاوتی با حج و عمره دارد و آن اینکه ما قراردادی با بانک مرکزی در مورد عتبات نداریم که بر اساس یک نرخ ثابت ارز، و البته این را ما میبریم به تصویب هیئت وزیران میرسانیم که انشاءالله نرخ ثابت باشد، چون به صورت مستمر دارد این نرخ تغییر میکند یک جورهایی ما هم تحت فشار شدیدی هستیم و یک پیشبینی میکنیم نرخ را اعلام میکنیم باز میبینیم که از چیزی که پیشبینی کردیم با افزایش قیمت دلار هزینه بیشتر شده است.
سوال: در بعضی از خبرها و تبلیغات میبینیم کاروانهای غیرمجاز دارند خیلی حالا راحتتر و با نرخهای پایینتر دارند انجام میدهند این کار را، درست است؟
بیات: بله آنها که دارند ارزانتر میبرند ولی ما چیکار میکنیم، اولا من قیمت گرفتم امروز گوشتی که ما داریم گوشت گرم گوسفندی که همکاران ما آنجا دارند استفاده میکنند دقیقاً چهار برابر برخی از گوشتهایی است که در عراق مصرف میشود یا مواد مصرفی که استفاده میشود باز از کارخانههای معتبر و استاندارد تهیه میشود و یا هتلهایی که استفاده میشود واقعاً هتلهایی است که تحت نظارت کامل است.
سوال: من داشتم یک خبری را میخواندم مدیر حج و زیارت خراسان رضوی گفته بود از ابتدای امسال چهل و هشت پرونده شکایت در زمینه سوء استفاده مالی و کلاهبرداری افراد و کاروانهای آزاد بر غیر مجاز هستند، این هم اتفاقات آن روی سکه است، اما شما نظارت نمیکنید که اینها نتوانند سواستفاده کنند؟
شما به عنوان متولی اعلام بکنید به دستگاههای قضایی پیگیری کنند جلوی فعالیت شان گرفته شود/
بیات: راستش من به این موضوع الان اشرافی ندارم نمیدانم همکاران حقوقی ما در این مسئله ورود کردند یا نه ولی من همین جا، جا دارد که تاکید بکنم که بخش عمدهای از آن عزیزانم که آزاد میبرند قصدشان خدمت به زائرین است ولی خوب بالاخره وقتی سازمان یافته نیست و از یک پشتوانه ستادی برخوردار نیست ممکن است مشکلاتی هم پیش بیاید.
سوال: ما در همه برنامهها که مسئولین میآیند تلاش میکنیم حالا تو در همان بر مبنای اصل چهل و چهار هم اینکه دولت کوچکتر بشود، بخش خصوصی از ظرفیتش استفاده بشود، یک خبری را میخواندم رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی اعلام کرده بود که چند روز قبل نامهای رابه اتفاق دو تشکل زیارتی به وزیر ارشاد زدیم و مسائل و مشکلات را مطرح کردند و از وزیر درخواست کردند که وظایف سازمان حج و زیارت را به بخش خصوصی واگذار بکنند نظر شما چیه راجع به این موضوع؟ در سفرهای زیارتی داخل که میآیند از کشورهای مختلف بخش خصوصی مدعی است که ما بهتر میتوانیم سرویس دهیم؟
بیات: ببینید زائرینی که از خارج به داخل میآیند که کلاً در اختیار بخش خصوصی است و اتفاقاً بعضی از دستگاههای نظارتی از ما میخواهند که در این موضوع هم ورود بکنیم، یعنی بخش خصوصی دارد یک مقدار مبسوط التولیت عمل میکند و بعضی جاها از بعضی از حدودی که باید خارج شده، اما در مورد عملیات حج تمتع که به صورت طبیعی ایجاب میکند که ما به خاطر دفاع از حقوق زائرین این سازماندهی را که داریم ان شاءالله حفظ بکنیم طبیعتاً بخشی از عملیات عمره دارد خصوصی و دولتی انجام میشود.